Sajtóanyagok

2009.03.24. 19:51

Logó

1500x1500 px, 300 dpi, TIFF


 

Csapatfotó

 


 

Történetünk

Az ELTE nevet, nyugodtan megállapíthatjuk, kis hazánkban mindenki ismeri. Az ELTE-ről az embereknek sok minden eszébe juthat, oktatás, kutatás, tudomány. Egyvalami biztos nem: a kerékpársport. Nem kell kutatást végeznünk, hogy megelőlegezzük: 10 megkérdezettből 10 azt mondaná, hogy az ELTÉ-nek semmi köze a kerékpározáshoz, a kerékpározásnak pedig semmi köze az ELTÉ-hez. Vagy mégis?  

Ami a gyökereket illeti, tudható, hogy az Egyetem névadója, Eötvös Loránd, a Magyar Turista Egyesület elnöke, szenvedélyes hegymászó volt, de a lovaglást is kedvelte, nyaranta pedig kerékpározott. Egy közismert anekdota szerint Eötvös és a leányai kerékpárral akartak elkerekezni kedvenc hegységükbe, a Dolomitokba, ám ezt felesége ellenezte, ezért titokban leküldték Székesfehérvárra a gépeket, majd érzékeny búcsút vettek a Déli-pályaudvaron, felültek a vonatra... és Fehérváron átszálltak.  

A bicikli szerelésének, karbantartásának és használatának alapjait egy egész generáció sajátította el egyetemünk (legyünk pontosak: a TTK) oktatója, Dr. Nagy Sándor „Bicajoskönyv” című művéből. Lényegében ez a munka egymagában jelentette a ’80-as évek népszerű hobbi-kerékpáros „szakirodalmát”. Az Interneten búvárkodva találhatunk pl. „A kerékpár fékezésének fizikájáról” írott ELTÉ-s szakdolgozatot, vagy pl. épp folyamatban van egy országos kutatás a sporttudományi képzési terület hallgatóinak a kerékpározással kapcsolatos ismereteiről. Hallgatóink közül sokan hívei a városi biciklizésnek, többen aktívak a civil kerékpáros mozgalomban (CM, Magyar Kerékpáros Klub programjai).

Rátérve a közelmúltra és a szervezettebb kísérletekre, két kezdeményezésről lehet beszámolni: Az Egyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara (PPK) testnevelés rekreáció szakos hallgatója, Kovács Tamás 2006-ban „ELTEker” néven indította a rendszeres hétvégi szabadidős kerékpáros programokat. Az igazi megmérettetést vállaló kerekesek a triatlon sportág versenyein tűntek fel ugyancsak 3 évvel ezelőtt, a Dr. Székely Mózes vezetésével újjászervezett ELTE BEAC Polythlon Triatlon Szakosztály színeiben.  

A legújabb fejlemény az amatőr országúti versenyzésre vállalkozó csapat megalakulása, amely Dr. Princzinger Péter ötlete nyomán az ELTE Szabadidő és Sport Egyesület szervezetei keretei közt találta meg a formáját, annak szakosztályaként kezdte meg működését. Az ELTEker-t ez idő szerint szervező Tőke Szabolcs által feldobott apróhirdetésre napokon belül jelentkeztek a leendő csapattagok, összesen tízen. A különösebb előkészületek nélkül, szinte pillanatok alatt megalakult csapat a kerékpáros közösség előtt a 2009-es Tour de Tihany alkalmával mutatkozott be (az erről szóló beszámolók, videók megtekinthetők honlapunkon.) Célunk a rendszeres edzés és versenyzés az amatőr kerékpáros versenyrendszerben. Azon kívül, hogy jól akarjuk magunkat érezni, kifejezett célunknak tekintjük, hogy (szó szerint) „pörgős” csapatunk új színnel járuljon hozzá az ELTE brand építéséhez. 
 

„A kerékpár fékezésének fizikája” link: http://iratok.freeweb.hu/tudomany/szakdoga/SZAKDOGA.HTM

 

 

 

Szerző: kobora

komment

Címkék: sajtóanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://elteseouti.blog.hu/api/trackback/id/tr571023230
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása